Wyczyszczenie piekarnika jest dość trudne. Zazwyczaj wnętrze piekarnika jest trudno dostępne, nieporęczne, a przypalony tłuszcz czy resztki ciastka mogą stawiać naprawdę duży opór podczas czyszczenia. Zdrapywanie zazwyczaj powoduje uszkodzenie powierzchni piekarnika lub kończy się skaleczeniem. Tę pracę znacznie nam ułatwi płyn do mycia piekarnika.
Jak działają płyny do mycia piekarnika?
Substancje zawarte w płynach do mycia piekarników rozpuszczają tłuszcze oraz inne zanieczyszczenia pojawiające się podczas pieczenia. Rozmiękczone zabrudzenia z łatwością możemy usunąć miękką szmatką bez ryzyka uszkodzenia powierzchni wnętrza piekarnika.
Dobre płyny są przystosowane do mycia powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Dobry Płyn do mycia piekarnika gwarantuje nam, że osiągniemy błyszczącą i estetyczną powierzchnię piekarnika. Co więcej, za pomocą wysokiej klasy płynów możemy również czyścić blachy do pieczenia, ruszty czy grille. Niektóre preparaty sprawdzają się również w przypadku usuwania zabrudzeń z szyb piekarników a nawet kominków.
Sadza w piekarnikach
Może się zdarzyć, że w naszym piekarniku pojawią się również osady z sadzy. Wyglądają one bardzo nieestetycznie, ponadto pieczenie w brudnym piekarniku może mieć negatywny wpływ na smak i jakość przygotowywanych potraw. Dobry płyn do mycia piekarnika pozwala również z łatwością usunąć sadzę. W ten sposób wyczyścimy nawet trudno dostępne miejsca, gdyż płyny do mycia piekarników posiadają właściwości penetrujące, a to szalenie ułatwia czyszczenie.
Czy możemy jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę?
Dobrym trikiem jest użycie pary wodnej. W droższych modelach jest to wbudowana funkcja. Piekarniki mogą być wyposażone w specjalny zbiornik na wodę, która odparowana we wnętrzu piekarnika rozmiękcza zanieczyszczenia, zwilża sadzę oraz ułatwia rozpuszczanie innych zabrudzeń. A co zrobić, jeżeli posiadamy tańszy lub starszy model piekarnika nieposiadający tej funkcji? Wystarczy, że wstawimy do piekarnika żaroodporne naczynie wypełnione wodą oraz ustawimy temperaturę na 150 st. C. Należy chwilę odczekać, aż do odparowania części wody we wnętrzu piekarnika. W ten sposób łatwo zmiękczymy przypalone tłuszcze, resztki potraw oraz zabrudzenia z sadzy.