Kuchnia włoska stała się w Polsce niezwykle popularna – jej sztandarowe dania szybko trafiły przez żołądek do serca. Kusi nasze podniebienia odmiennością składników i smaków, różnorodnością i świeżością, a także wspaniałymi deserami. Wśród klasyków włoskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie – pizzę, makarony, pierożki ravioli, risotto czy tradycyjne lody. Kuchnia włoska obfituje w znane na całym świecie klasyki – oto nasz TOP 3.
Skompletuj wyposażenie kuchenne
Aby przygotować klasyczne dania kuchni włoskiej, najważniejsze są oryginalne produkty – jak mozzarella di bufala, pachnące pomidory, prawdziwa włoska szynka czy świeże owoce morza. Niezbędne mogą też być solidne urządzenia gastronomiczne – jak maszynka do makaronu czy piec do pizzy. Są one równie ważne dla tej kuchni jak np. obieraczka do ziemniaków w kuchni polskiej, w której ziemniaki są podstawą wielu potraw. Każde włoskie danie można wtedy przygotować samodzielnie i poczuć się jak w sercu słonecznej Italii. Poniżej trzy inspiracje na włoski obiad lub kolację.
Klasyczna pizza włoska
W domu można przygotować tradycyjną pizzę. Cienkie i chrupiące ciasto często jest sekretem udanego wypieku, ale nawet we własnej kuchni można uzyskać efekt zbliżony jak we włoskiej pizzerii. Zadbaj też o wysokiej jakości oryginalne składniki. W warunkach domowych piec opalany drewnem zastąpisz co prawda zwykłym piekarnikiem. Przygotuj włoski placek i zaproś znajomych na wspólne ucztowanie. Możesz też przyrządzić samodzielnie sos pomidorowy – to ważny składnik pizzy. Ważne, by nie sięgać po ketchup lub gotowe sosy. Całość posyp świeżymi ziołami i serwuj!
Makaron ragù
Kolejny specjał to ragù – niemal tak popularne jak pizza! Sos pomidorowy i świeży włoski makaron to klasyka w wersji pomodoro, a serwowany dodatkowo z mięsem nazywa się ragù. Obie wersje są łatwe w przygotowaniu – zainwestuj jednak w maszynkę do makaronu, by cieszyć się świeżą pastą. Następnie ugotuj ją al dente, przygotuj sos, całość posypać startym serem i udekoruj świeżymi ziołami. Można też ugotować makaron ze sklepu, ale przygotowany własnoręcznie smakuje inaczej i daje ogrom satysfakcji! Podobnie jak pyzy czy knedle w kuchni polskiej – obieraczka do ziemniaków jest wtedy równie niezbędna jak w kuchni włoskiej maszynka do makaronu.
Tiramisu – włoski słodki specjał
Włosi kochają słodkie desery – jak lody, panna cottę czy tiramisu określane jako deser zakochanych par. Jego nazwa nawiązuje do „przebudzenia”, bo w składzie jest mocne espresso i likier amaretto. Tiramisu to podłużne biszkopty nasączone kawą i przekładane masą przyrządzoną na bazie serka mascarpone.